In deze blog gaan we dieper in op wat een VOG precies is en waarom het noodzakelijk is in sommige beroepen of activiteiten. We bespreken ook de aspecten die meespelen bij het aanvragen van een VOG, hoe je een VOG aanvraagt, en hoe een VOG past in het grotere plaatje van het beoordelen van iemands geschiktheid voor een bepaalde functie of activiteit. Lees verder om meer te weten te komen over de VOG en hoe deze van toepassing is op jouw situatie.
Wat is een VOG?
Een VOG is een Verklaring Omtrent Gedrag. Het is een officiële verklaring van de overheid waarin staat dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd die relevant zijn voor de functie of activiteit waarvoor de verklaring is aangevraagd. In Nederland is het bijvoorbeeld verplicht om een VOG te hebben als je wilt werken in bepaalde beroepen, zoals in de zorg of in het onderwijs. Een VOG kan worden aangevraagd bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Waarom is een VOG nodig?
Een VOG is nodig om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie of activiteit. Zo kan een werkgever bijvoorbeeld een VOG aanvragen voor een nieuwe medewerker om te zien of die persoon in het verleden strafbare feiten heeft gepleegd die van invloed zouden kunnen zijn op de functie. Ook kan een VOG vereist zijn voor bepaalde activiteiten, zoals het verkrijgen van een vergunning of het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Het doel van een VOG is om de veiligheid en integriteit van een organisatie of activiteit te waarborgen.
Is enkel een VOG voldoende om een risicoschatting te maken of iemand in dienst kan treden?
Nee, een VOG is niet voldoende om een risico-inschatting te maken of iemand in dienst kan komen. De VOG geeft alleen aan of iemand in het verleden strafbare feiten heeft gepleegd. Dit is slechts één aspect van het beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie of activiteit. Er zijn veel andere factoren die meespelen bij het maken van een risico-inschatting, zoals iemands opleiding, ervaring, vaardigheden en persoonlijkheid. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met het specifieke werk of de activiteit waarvoor iemand in aanmerking komt, en welke eisen daaraan worden gesteld. Een VOG is dus slechts één onderdeel van een uitgebreider screeningproces waarbij wordt gekeken of iemand geschikt is voor een bepaalde functie of activiteit.
Wanneer wordt een VOG aangevraagd?
Een VOG kan worden aangevraagd wanneer iemand een nieuwe functie gaat vervullen waarvoor een VOG is vereist tijdens het pre-employment screening proces, of wanneer iemand een bepaalde activiteit gaat ondernemen waarvoor een VOG is vereist. Het is aan de organisatie of instantie die de VOG vereist om aan te geven wanneer een VOG moet worden aangevraagd. Het is aan de persoon die de VOG aanvraagt om deze tijdig aan te vragen, zodat hij of zij de benodigde verklaring op tijd in bezit heeft.
Op welke manieren vraag je een VOG aan?
Er zijn verschillende manieren waarop je een VOG kunt aanvragen. De meest voorkomende manier is om een VOG aan te vragen via het online aanvraagformulier op de website van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier kun je het aanvraagformulier invullen en vervolgens online indienen. Je kunt ook een VOG aanvragen door een aanvraagformulier op te vragen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en dit formulier vervolgens ingevuld en opgestuurd naar het Ministerie. Ook is het mogelijk om een VOG aan te vragen bij een aanvraagloket van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier kun je het aanvraagformulier invullen en vervolgens inleveren bij het aanvraagloket.
Kan ik ook een VOG aanvragen via een tussenpartij?
Ja, je kunt een VOG ook aanvragen via een tussenpartij. Er zijn verschillende organisaties en bedrijven die diensten aanbieden om VOG's aan te vragen namens jou. Zij kunnen het aanvraagproces voor je verzorgen, ervoor zorgen dat je VOG op tijd wordt afgegeven en gecontroleerd wordt op echtheid. Het is wel belangrijk om goed na te gaan welke tussenpartij je kiest, omdat niet alle tussenpartijen betrouwbaar zijn. Kies daarom altijd voor een tussenpartij die een samenwerking heeft met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, zodat je zeker weet dat je VOG op een correcte en verantwoorde manier wordt aangevraagd.
Hoe vaak dien ik een VOG aan te vragen?
Het aantal keren dat je een VOG moet aanvragen voor nieuwe medewerkers hangt af van de functie of activiteit waarvoor de VOG is vereist. In sommige gevallen is het nodig om een VOG aan te vragen voor iedere nieuwe medewerker die bij de organisatie komt werken, terwijl in andere gevallen een VOG alleen nodig is voor bepaalde, afgebakende periodes of projecten. Als je twijfelt over de eisen, kun je het beste contact opnemen met het Otentica Support om meer informatie te krijgen.
Geldt dit ook voor Freelancers (ZZP-ers)?
Het aantal keren dat je een VOG moet aanvragen voor freelancers hangt af van de functie of activiteit waarvoor de VOG is vereist. In sommige gevallen is het nodig om een VOG aan te vragen voor iedere opdracht of klus die je aanneemt, terwijl in andere gevallen een VOG alleen nodig is voor bepaalde, afgebakende periodes of projecten. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan wat de eisen zijn voor de functie of activiteit waarvoor je een VOG nodig hebt, zodat je weet hoe vaak je een VOG moet aanvragen. Als je twijfelt over de eisen, kun je het beste contact opnemen met het Otentica Support om meer informatie te krijgen.
Wordt er in het buitenland ook een VOG afgegeven?
Een VOG is alleen vereist in Nederland. In andere landen worden andere verklaringen of verificaties gebruikt om te beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie of activiteit. Als je naar het buitenland gaat en daar wilt werken of een bepaalde activiteit wilt ondernemen, is het daarom belangrijk om na te gaan welke verklaringen of verificaties vereist zijn in dat land en hoe je deze kunt verkrijgen. Het is aan de organisatie of instantie die de verklaring vereist om aan te geven welke verklaringen of verificaties nodig zijn en hoe je deze kunt aanvragen.
Ter illustratie; het equivalent van de VOG in België is de Verklaring omtrent het Gedrag (VOG), die wordt afgegeven door de Federale Overheidsdienst Justitie. In Duitsland is het equivalent van de VOG de Führungszeugnis, dat wordt afgegeven door de politie. In de Scandinavische landen is het equivalent van de VOG de Straffeattest, die wordt afgegeven door de politie. Deze verklaringen dienen hetzelfde doel als de VOG in Nederland, namelijk om te beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie of activiteit. Als je naar een van deze landen gaat en daar wilt werken of een bepaalde activiteit wilt ondernemen, is het daarom belangrijk om na te gaan welke verklaringen of verificaties vereist zijn in dat land en hoe je deze kunt verkrijgen.
Kan er gefraudeerd worden met de VOG?
Ja, het is mogelijk om te frauderen met een VOG. Zo kan iemand bijvoorbeeld een valse VOG verkrijgen of een echte VOG vervalsen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het stempel en de handtekening van het Ministerie van Justitie en Veiligheid te vervalsen of door gegevens in het aanvraagformulier te veranderen. Om te voorkomen dat er gefraudeerd wordt met een VOG, is het belangrijk om goed na te gaan of een VOG echt is en om contact op te nemen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid of Otentica Support als je twijfelt over de echtheid van een VOG. Zo kun je er zeker van zijn dat je alleen te maken hebt met echte en geldige VOG's.
Hoe kun je een VOG controleren op echtheid?
Er zijn verschillende manieren om te controleren of een VOG-document echt is. Een van de manieren is om te controleren of het document een geldig stempel en een handtekening van het Ministerie van Justitie en Veiligheid bevat. Ook kun je contact opnemen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid om te vragen of het document echt is. Bij twijfel is het altijd raadzaam om contact op te nemen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij kunnen je meer informatie geven over het document en je helpen om te bepalen of het echt is of niet.
Is er een automatische manier om de echtheid te controleren van de VOG?
Er bestaat software die kan worden gebruikt om de echtheid van documenten te controleren. Deze software, ook wel documentverificatiesoftware genoemd, kan worden gebruikt om de authenticiteit van verschillende soorten documenten te controleren, zoals ID-kaarten, paspoorten, rijbewijzen en andere officiële documenten. Deze software werkt door verschillende kenmerken van het document te analyseren, zoals de afdruk, de barcode en andere unieke kenmerken. Als het document echt is, zal de software dit aangeven. Als het document niet echt is, zal de software dit ook aangeven en kan er verdere actie worden ondernomen.
Hoe geautomatiseerd wordt de VOG gecontroleerd door Otentica?
Met de software van Otentica kun je de VOG aanvragen en zodra deze ontvangen is door de kandidaat wordt deze opgeladen in het systeem. Middels geavanceerde data-analyse en documentverificatiesoftware kunnen wij de echtheid bepalen van de VOG en of de gegevens op het document kloppen.
Professor J.H. Bavincklaan 7
1183 AT Amstelveen
KVK - 78143381
M. info@otentica.nl
T. 020 303 07 98
Interesse om onze screening oplossing uit te proberen? Maak dan nu een proefaccount aan.