Wat is pre-employment screening? 
Gepubliceerd op:
11-07-2022

Pre-employment screening (PES) is een achtergrondonderzoek naar sollicitanten. Met het onderzoek verzeker je je er als bedrijf van dat er geen belemmeringen en conflicten zijn voor sollicitanten, en je ze gerust in dienst kunt laten treden.

Hoe ziet pre-employment screening eruit?

Na de eerste sollicitatiegesprekken en eventuele competentietesten kun je een pre-employment screening uitvoeren om te onderzoeken of de potentiële werknemer integer is. 

Bij de screening worden diverse gegevens van de sollicitant opgevraagd en gecontroleerd, waaronder:

  • De ID-gegevens
  • Kwalificaties 
  • Justitiële geschiedenis (Verklaring Omtrent Gedrag) 
  • Controleren van het cv 
  • Opgegeven referenties
  • Werkgeschiedenis
  • Verificatie van de opleidingen en diploma's

Hierdoor krijg je meer inzicht in potentiële risico’s die de kandidaat met zich meebrengt, zoals identiteitsfraude en diplomafraude.

Wat is het belang van pre-employment screening? 

Onderzoek toont aan dat kandidaten vaak niet eerlijk zijn bij sollicitaties. Dat kan gaan om iets relatief onschuldigs zoals het verfraaien van een cv, maar ook om ernstige zaken zoals liegen over de beroepskwalificaties in kritische sectoren zoals de zorg. 

Ook gebeurt het geregeld dat kandidaten een crimineel verleden achterhouden. Dat zou een Verklaring Omtrent Gedrag moeten ondervangen, maar ook hiermee wordt massaal gefraudeerd

Aangezien je niet aan iemand kunt zien of hij of zij fraudeert met een diploma, identiteit of andere zaken is het altijd verstandig om een pre-employment screening uit te laten voeren. 

Hoe zit het met in-employment screening?

Naast screening van potentiële kandidaten kan het interessant zijn om het huidige personeel te screenen. Dat is bijvoorbeeld verstandig bij een functiewijziging of ingrijpende organisatorische veranderingen zoals fusies en compliance regels, maar ook in het geval van een gewijzigde persoonlijke situatie van de werknemer of nieuwe wet- en regelgeving. 

Door je medewerkers te screenen breng je potentiële risicofactoren in kaart en hou je het dossier van je huidige personeel up-to-date. 

Wat is het verschil tussen een pre employment screening en een antecedentenonderzoek?

Een antecedentenonderzoek is vergelijkbaar met een screening, maar bij een antecedentenonderzoek ligt de focus meer op iemands strafrechtelijk verleden. Doordat er veel overlap is tussen de onderzoeken worden de termen vaak door elkaar gebruikt. 

Wat is geautomatiseerde pre-employment screening?

Er zijn twee varianten van een pre-employment screening:

  • De traditionele manier
  • De geautomatiseerde manier

De traditionele manier van kandidaten en bestaande medewerkers screenen is een tijdrovend proces, omdat het handmatig wordt uitgevoerd. 

Tegenwoordig is het screenen geautomatiseerd en wordt het volledig digitaal uitgevoerd. Dit komt de efficiëntie ten goede en het is betrouwbaarder dan de traditionele methode, aangezien de bronnen direct worden geraadpleegd. Ook worden administratieve lasten geminimaliseerd. 

Waarom is dit onderwerp nu relevant?

Op afstand werken is steeds meer de normaal. Online werken wordt in verschillende sectoren gereguleerd, waardoor het op afstand onboarden van nieuwe medewerkers  toeneemt. 

De wereldwijde markt van pre-employment screening software groeit dan ook steeds sneller. De schatting is dat de markt tussen 2022 en 2030 bijna een verdubbeling zal doormaken. 

Wil jij je candidate experience optimaliseren?

Is jouw organisatie gericht op efficiëntie en innovatie en wil je je candidate experience optimaliseren? Dan is het essentieel dat je over de juiste PES screening beschikt. 

Hierbij is het van belang om rekening te houden met de juridische en wettelijke kaders met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens. Organisaties die pre-employment screening bieden hebben dit verwerkt in hun oplossing, waardoor jouw organisatie vanuit een AVG perspectief gedekt is.

Zou je onze screening oplossing wel eens willen proberen?
Probeer Otentica gratis uit en krijg drie gratis screenings

Delen

Professor J.H. Bavincklaan 7
1183 AT Amstelveen

KVK - 78143381
M. info@otentica.nl
T.  020 303 07 98

Interesse om onze screening oplossing uit te proberen? Maak dan nu een proefaccount aan.

Copyright © Otentica B.V.   |   Alle rechten voorbehouden